miercuri, 10 martie 2010

NU SUNTEM VANZATORI !

A fi vanzator - o meserie prea putin apreciata. Cu cartea mea in brate ma plimb pe la diverse vitrine, unele dintre ele ma ajuta si o expun, altele nu, si eu merg mai departe.

Oricine am fi, avem in fiecare zi ceva de vanzare: serviciile noastre, produsele noastre, zambetul propriu. Le vindem in fiecare clipa si ne primim banii pe loc, mai tarziu sau lunar. Uneori deloc. :) Se intampla sa facem si barter.

Sunt zile in care cumparam lucruri pe care le folosim, alteori le luam cu noi si aflam abia acasa ca au fost un spam bine ticluit.

Desi suntem vanzatori, NU este o lume comerciala. Suntem doar oameni in cautarea oamenilor potriviti. Ii cautam cu nesat pe cei carora li se asorteaza produsul nostru, cantecul nostru, cursul nostru, pantoful ce il cream. Ii cautam cu ardoare sau i-am gasit deja pe cei carora sa le oferim mintea noastra, inteligenta de bussines, capacitatile noastre de a face lucruri bune. Cand i-am gasit ne straduim sa ii pastram, sa le dam produse noi, fie ele rapoarte de lucru, exceluri, fuste sau carti, paine sau promisiuni de viata mai buna. Orice avem la schimb, suntem de fapt in cautarea oamenilor. Orice am face, suntem in permanenta intr-o emisiune proprie pentru al carei rating ne folosim intregul talent. Chiar si vanzatorul de la semafor de "coperti taloane noi" are strategia lui, si este una dintre cele mai eficiente. Publicitate multa, directionata exclusiv catre publicul tinta, expunere buna, mai prost cu vitrina si cu customer service-ul. Chiar si sotia ce creste pruncii "stand acasa" isi ofera serviciile unui public extrem de firav si mic ca numar, dar care ii este extrem de fidel, sunt fanii ei si toate produsele pe care le ofera ea ajung exact la cumparator.

Desi toti vindem si cumparam NU suntem vanzatori, nu suntem comercianti. Suntem doar cautatori de suflete ce vibreaza la fel ca noi!

Cand te duci maine la "serviciu" nu uita ca aduci un mare serviciu lumii. Prin ceea ce faci. Uita o clipa ca meseria ta se numeste avocat, functionar, manager, quality management controller, account manager, editor, copywriter, director de vanzari.... esti doar un suflet in cautarea sufletelor care se potrivesc serviciului pe care il vinzi tu. Tu, unic detinator al talentelor tale, esti singurul capabil sa iti oferi aceste servicii intr-un mod personal, doar al tau!

Vanzari bune sa ai si audienta maxima, cautator de suflete!