duminică, 24 ianuarie 2010

CERTURILE SUNT BUNE

Tot ce n-am iertat ne apare iar in fata ca inca o sansa la iertare. Tot ce n-am iertat tatalui meu sau partenerilor mei vechi, imi apare in fata ca experienta in relatie cu sotul meu. Toate micile/marile/uriasele certuri sunt gheizere care izbucnesc de la o mocnita oala a trecutului pe care am tinut-o fierband in tot acest timp.
Asa ca el nu are nici o vina. Eu sunt o biblioteca de gheizere. El este cititorul din biblioteca, si, in cautarea supapelor proprii, le desfunda pe ale mele.

Tot ce apare a mai aparut candva. Acum vine ca o noua sansa la iertare.

Tot ce apare a mai fost pe spirala experientiala, temporala - asta daca timpul ar fi liniar, dar noi stim ca e simultan, nu? Asa ca tot ce experimentezi acum si nu iti place, a mai fost candva pe acelasi arc al spirale. De ierti acum se iarta toate celelalte de la nivelurile inferioare, si mai ales toate cele pe care ar fi TREBUIT sa le experimentezi in viitor daca nu ai fi iertat azi.

Asa ca iarta azi ce ti se pare imposibil de iertat, si niciodata in cale n'or sa'ti mai apara.

Iarta'l pe el, pe ea, pe tine, si n'ai sa le mai dori nici tu pe ele si nici invers.

Azi l-am iertat pe al meu sot pentru ca face economie de diverse lucruri in casa. Iertandu-l il iert si pe tata pentru ca face acelasi lucru cu mama de zeci de ani, l-am iertat si pe bunicul ca strangea cureaua acolo unde o durea pe bunica mai tare, l-am iertat si pe Decebal pentru ce o fi facut el acolo. De aia cred ca fie-miu n-o sa se mai certe cu nevasta-sa, macar pe chestia asta.

Am incheiat un cerc, dar cate mai sunt oare? Probabil tot atatea sanse, de aia nu-mi mai e frica de propria mea furie. Grecii antici spuneau ca certurile sunt portaluri catre schimbari de destine, stiam definitia asta dar abia acum am inteles de ce. Certurile sunt sansa de a schimba destinul trecut si viitor, si sansa asta vine numai in prezent, acolo unde vin toate. Conditia este sa intri pe poarta, nu sa te uiti la ea racnind unul la altul.

De aceea cred: CERTURILE SUNT BUNE. Dar numai daca faci pasul in momentul in care vezi ca poarta s-a deschis. Si ea se deschide cu o secunda inainte de a se porni cconflictul verbal declarat. Acea secunda DOAR TU o recunosti. Asa ca nu, certurile nu sunt bune! Doar oportunitatea lor, te-ai prins.